CONTACT

 
KONINGSTHEATERACADEMIE
Cabaret
Club Cabaret - Het Cabaret Van Nu

Zaal: kleine- en middenzaal
Beschikbaar: september en oktober 2017
Lengte: avondvullend
Bijzonderheden: piano noodzakelijk
Garantiesom: € 3.500,00 excl. 10% AR en de wettelijke BTW
Koningstheateracademie

Club Cabaret - Het Cabaret Van Nu
Spel: Minou Bosua, Maud Vanhauwaert, Michiel Lieuwma, Patrick Nederkoorn, Pieter Derks, Anne Neut, Jaap Robben en Flip Noorman
Regie:
Techniek:

KONINGSTHEATERACADEMIE

Voorstelling:
Club Cabaret - Het Cabaret Van Nu

Lezing, workshop, debat & een voorstelling over het cabaret van nu!
De Koningstheateracademie is dè Academie voor Cabaret in Nederland. Met diverse partners brengt de Koningstheateracademie een uniek en internationaal concept in uw theater, namelijk: Club Cabaret. Niet zomaar een ‘regulier avondje theater’…

In de middag is er een lezing van cabaretwetenschapper Dick Zijp, die onderzoek doet naar het engagement in het hedendaagse cabaret. ‘s Middags kunt u een workshop volgen o.l.v. de spelers van die avond, waarmee vervolgens ook samen wordt gedineerd. ’s Avonds kunt u genieten van een voorstelling waarin verschillende cabaretiers uit Nederland èn Zuid-Afrika de staat van het land doornemen en vervolgens gaan we met elkaar in debat.

‘Club Cabaret’ – de voorstelling
Men neme:
Een kroeg.
Een barman.
En zes van zijn vrienden.
Op een – laten we zeggen – druilerige zondagmiddag.
Wat doen een barman en zijn vrienden in de kroeg op een druilerige zondagmiddag?
Praten. Over het leven. Over de wereld. Over hoe zij denken dat het beter kan.
                                                                                                                  Parijs, Le Chat Noir, 1880

Precies zo is cabaret ontstaan. Met de kroegbaas als conferencier die de betogen van zijn vrienden aan elkaar praat. En precies zo gaan we opnieuw een voorstelling maken, waarbij een bekende cabaretier als kroegbaas met zijn vrienden aan de toog in discussie gaat. Die vrienden aan de toog zijn jonge cabarettalenten, die de kroegbaas onder zijn hoede neemt.

Aan Club Cabaret werken tal van cabaretiers en kunstenaars mee als kroegbaas, zoals Minou Bosua, Maud Vanhauwaert, Michiel Lieuwma, Patrick Nederkoorn, Pieter Derks, Anne Neut, Jaap Robben en Flip Noorman.


Het grote geheel
Club Cabaret is onderdeel van een uniek vierjarig internationaal onderzoek (Getiteld: Engagement 2.0), waarbij langs drie routes het hedendaagse cabaret wordt geanalyseerd:
• Artistiek – een internationaal en artistiek onderzoek naar de staat van het cabaret in de vorm van een voorstelling;
• Wetenschappelijk – een diepgaand, wetenschappelijk promotieonderzoek naar de veranderende rol van engagement en maatschappijkritiek in cabaret;
• Publiek – een onderzoek naar de (on)mogelijkheden van het genre cabaret om sociale cohesie/publieksparticipatie  te bevorderen.
Voor deze onderzoeken wordt samengewerkt met kunstenaars en wetenschappers uit Zuid-Afrika, Vlaanderen en Engeland; landen met elk ook een sterke ‘eigen’ humor-traditie. Door middel van verschillen en overeenkomsten zoeken we naar wat we van elkaar kunnen leren.

Engagement 2.0
Engagement 2.0 is een uniek en ambitieus internationaal onderzoek naar cabaret, waarvan de Koningstheateracademie (KTA) de initiatiefnemer is. Sinds haar oprichting in 1999 heeft de KTA zich ontwikkeld tot een opleiding met een duidelijk profiel. Het curriculum van de KTA is erop gericht om studenten op te leiden tot cabaretiers die iets te vertellen hebben. Studenten ontwikkelen zich tot kritische denkers, die hebben geleerd hun kritische blik in te zetten in de praktijk. De KTA heeft zich de afgelopen jaren ook steeds sterker geprofileerd als gecombineerd opleidings- en kennisinstituut, waar een voortdurende dialoog plaatsvindt tussen theorie en praktijk. Om dit te bereiken werkt de KTA niet alleen samen met makers en docenten uit de cabaret- en theaterpraktijk, maar ook met wetenschappelijk specialisten op het gebied van theaterwetenschap, dramaturgie, filosofie en cultuurwetenschappen, literatuurwetenschap en geschiedenis.

Een visie op cabaret
Wij geloven juist in deze tijd in de kracht van de cabaretier als geëngageerd maker, die voortbouwt op een lange historische traditie van kritisch geëngageerd cabaret. Hoewel cabaret een ongeëvenaarde populariteit kent, zien we ook dat het genre zich steeds meer ontwikkelt tot het genre van de snelle lach, van het leuke avondje uit. Daar maken wij ons zorgen over. Cabaret biedt de mogelijkheid om met humor steeds weer nieuwe vormen van engagement en maatschappijkritiek te ontwikkelen. Dat is een vak, en dat kun je leren. Door te investeren in intensieve samenwerking met artistieke en wetenschappelijke partners, zowel nationaal als internationaal, ontwikkelen wij een wetenschappelijke en artistieke visie op cabaret.

Partners
Engagement 2.0 is een initiatief van de Koningstheateracademie, o.l.v. Anna Uitde Haag. Het wetenschappelijke , artistieke en het publieksonderzoek worden uitgevoerd in samenwerking met de volgende partners: Prof. dr. Giselinde Kuipers, prof. dr. Maaike Bleeker, prof. dr. Erwin Schwella, dr. Oliver Double, dr. Sophie Quirck, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht, Stellenbosch University (Zuid-Afrika), University of Kent (Canterbury, Groot-Brittannië),  Avans Hogeschool afdeling Social Studies, Theaterfestival Boulevard, De Zee Theaterproducties, Cabaretfirma,  TygerArea & TygerFest.


Speeldata
Club Cabaret speelt van 3 t/m 13 augustus 2017 op Festival Boulevard, en van september tot en met oktober 2017 in theaters in den lande.