CONTACT

 
MUZIEKTHEATER TRANSPARANT
Muziektheater
Nachtschade: Aubergine

Zaal: midden- en grote zaal
Beschikbaar: november en begin december 2018
Lengte: 90 minuten zonder pauze
Bijzonderheden: piano noodzakelijk
Garantiesom: € 5.175,00 excl. transport set, reis- en verblijfkosten en AR. De BTW is verlegd.
Muziektheater Transparant

Nachtschade: Aubergine
Zang: Claron McFadden
Foto: Erik de Jong

MUZIEKTHEATER TRANSPARANT

Voorstelling:
Nachtschade: Aubergine

Met Nachtschade: Aubergine gaat sopraan Claron McFadden op zoek naar de gemeenschappelijke wortels van onze diverse culturen, aan de hand de aubergine. Ondanks de enorme migratie die deze oeroude nachtschade doormaakte, wist de aubergine zich steeds aan te passen zonder haar eigenzinnige karakter te verliezen.
Samen met documentairemaakster Lisa Tahon legt McFadden deze route in omgekeerde richting af, terug naar de roots van de aubergine in het verre oosten. Ze reist het Middellandse Zeegebied af: Spanje, Marokko, Sicilië, Griekenland en Turkije.
Telkens is McFadden te gast bij mensen thuis, leert ze een plaatselijk auberginerecept en oefent ze een traditioneel lied. Haar verworvenheden neemt ze mee terug naar huis: ze vormen de basis voor een culinair en theatraal concert over ons verlangen naar identiteit in deze nomadische, steeds veranderende wereld.
Nachtschade: Aubergine laat het publiek de rijke auberginekeuken ervaren in combinatie met reisverhalen, een documentairefilm en live muziek met invloeden uit tal van culturen.

“Wij beklemtonen meestal onze verschillen, zij het de kleur van onze haren en ogen, onze vorm en grootte, onze betrokkenheid bij sport of onze nationale trouw, maar ik geloof dat er twee dingen zijn die alle culturen bezitten en die ons allemaal verenigen op een primair niveau: eten en muziek.” Claron McFadden  

PERSQUOTES NACHTSCHADE: AUBERGINE

“Sopraan Claron McFadden dolde in haar nieuwste voorstelling met aubergines en reisverhalen: ze deed het water in de mond lopen, liet haar stem door verschillende culturen dwalen en ontroerde bijna non-stop.”
Annemarie Peeters - De Standaard**** - 22 februari 2017 “

… de echte kracht van Nachtschade: aubergine ligt in de muziek. De groep muzikanten is weergaloos goed … Het is meeslepend en uiterst intelligent hoe zij in muzikale vormen de reis der aubergine maken. Ze vangen de verre, vaak onbekende werelden van Spanje, Griekenland, Turkije, Sicilië en Marokko in weergaloze en indringende klanken. …
… McFadden zelf begint uiterst ingetogen … Het zijn reisliederen die ze ten gehore brengt, even schitterend als indrukwekkend. Haar muziekstijl houdt het midden tussen jazz en gospel, met een fantastische flirt met klassieke muziek en oosterse invoeden. …”
Kester Freriks - Theaterkrant**** - 31 maart 2017

“Overkoepelend zendt Nachtschade: Aubergine je de nacht in met een goed humeur en een warme wens: dat McFadden tv-programma’s gaat maken waarin ze met mensen van alle gezindten kookt en zingt. Want dat eten en muziek dé katalysatoren zijn voor echt contact, dat heeft ze overtuigend duidelijk gemaakt.”
Mischa Spel - NRC**** - 2 april 2017

“Een goed idee van Tahon: de grenzen vervagen ook in de montage. Haar camera zit dicht op de vingers van de geportretteerden, zonder er kook-tv van te maken.”
Persis Bekkering - Volkskrant**** - 3 april 2017

 

VIMEO:

http://vimeo.com/195436306

 

 CONCEPT | ZANG: CLARON MCFADDEN • COMPOSITIE: TUUR FLORIZOONE, OSAMA ABDULRASOL, YANNICK PEETERS • MISE-EN-ESPACE: SJARON MINAILO • VIDEO: LISA TAHON • LICHTONTWERP: PETER QUASTERS • DRAMATURGIE: TOBIAS KOKKELMANS • ACCORDEON: TUUR FLORIZOONE • OLEG FATEEV [4-15/07 + 6-7/08] • CELLO: LODE VERCAMPT • SERAPHINE STRAGIER [6-7/08] • CONTRABAS: YANNICK PEETERS • KLARINET I BASKLARINET I TENORA: JEAN-PHILIPPE PONCIN • KLARINET I BASKLARINET I SAXOFOON: DAVID KWEKSILBER [13.05] • PERCUSSIE: SJAHIN DURING • AMIR WAHBA [08.07] • QANUN I UD: OSAMA ABDULRASOL


 Publiciteit
 PreviewBestandsnaamAfmeting  

Claron McFadden Biografie.pdf 43.30 kB
Gastenboek - reacties Nachtschade aubergine.pdf 423.45 kB
Pages from CB_Magazine_dec-feb_02.pdf 83.60 kB
Persdossier Nachtschade-Aubergine.pdf 719.05 kB
Persoverzicht.pdf 338.82 kB
Persquotes Nachtschade Aubergine.pdf 94.52 kB

 Foto's
 PreviewBestandsnaamAfmeting  

Nachtschade Aubergine© Erik de Jong.jpg 738.38 kB
nachtscade aubergine .jpg 36.08 kB
nachtschade aubegine 5.jpg 197.72 kB
nachtschade aubergine 2.jpg 32.91 kB
nachtschade aubergine 4.jpg 63.46 kB
nachtschade aubergine 6.jpeg 108.42 kB
nachtschade aubergine 7.jpeg 12.99 kB

 Techniek
 PreviewBestandsnaamAfmeting  

Techniek Nachtschade Aubergine 1.pdf 858.04 kB
Techniek Nachtschade Aubergine 2.pdf 247.40 kB