CONTACT

 
ESTHER APITULEY PRESENTEERT
Muziek
Vivaldi Code Rood

Zaal: middenzaal
Beschikbaar: drie weken in november 2019
Lengte: middag- of avondvullend met pauze
Bijzonderheden: vleugel noodzakelijk
Garantiesom: € 3.500,00 excl. 7% AR en de wettelijke BTW
Website Esther Apituley

Vivaldi Code Rood
Altvioliste en spreekstalmeester: Esther Apituley
Actrice/zangeres: Annelinde Bruijs 
Actrice/celliste: Charlie Chan Dagelet
(Overige credits zie tekst)

ESTHER APITULEY PRESENTEERT

Voorstelling:
Vivaldi Code Rood

Geïnspireerd op verschillende werken van Vivaldi ontwikkelde altvioliste Esther Apituley samen met regisseur en schrijver Ko van den Bosch Vivaldi Code Rood, een theaterconcert naar aanleiding van De Vier Jaargetijden van Vivaldi. In de tijd van Vivaldi klopten de seizoenen nog. Er waren Winters, Zomers, Lentes en Herfsten. Vivaldi Code Rood gaat uit van het tegenovergestelde idee: seizoenen zijn niet meer wat ze geweest zijn. Er wordt gespeeld met het klimaat, de verandering van hoge en lage druk, van regen en zonneschijn, van bliksem en ondraaglijke hitte. Zoals het weer, zoals ons humeur, zoals het leven. Niet doorsnee, maar extreem. 

‘De wereld van klassieke muziek heeft een traditie, is geschoold en serieus. Musici worden geacht precies te spelen wat de componist heeft opgeschreven. Binnen de lijntjes. Een groter contrast met de absurd humoristische teksten van Ko van den Bosch kun je je niet voorstellen. Voor mij een uitdaging om met zijn gedachtengoed aan het werk te gaan. Ik zoek altijd naar contrast en wil graag grenzen verleggen. Samen met Ko wil ik de ruwheid en de humor integreren met een traditionele discipline. Uitdagender kan bijna niet.’, aldus Esther Apituley.

Vivaldi Code Rood is geschreven voor twee actrices,  de twee weervrouwen, en zeven musici. Beide weervrouwen zijn gevangen in het format van “de weervrouw”, door middel van het bruggetje wordt hun voorspelling van de toekomst, het weer van de komende week, gekoppeld aan wat er die dag gebeurd is. Het verschil tussen de weervrouwen is dat de een het over grote geo-politieke dingen wil hebben, terwijl de ander eerder reageert op wat haar vandaag nu weer is overkomen. Dus het persoonlijke tegenover het globale. Beiden worden geformuleerd in termen van het weer.

Omdat Apituley de extremen in de muziek van Vivaldi wil opzoeken, is het hoog en het laag sterk vertegenwoordigd en kiest zij voor de volgende bezetting: viool, altviool/viool, cello, contrabas, basklarinet/bassax, accordeon, slagwerk. De hoge violen die de kwinkslag en de virtuositeit weergeven, de cello, bas en basklarinet/bassax die het fundament van de harmonie neerzetten. Het slagwerk, de hartslag van de muziek, zal het ritme en de swing van de muziek benadrukken. De accordeon versterkt de algehele harmonie en kan ook solo spelen.

Deze voorstelling werpt een nieuwe blik op de componist Vivaldi, en reflecteert op onze tijd. Maurice Horsthuis, componist en altviolist, begrijpt hoeveel kleuren en techniek een strijkinstrument in zich heeft. Horsthuis is bij uitstek een componist die op een speelse manier met Vivaldi kan omgaan. Lichtvoetig, geestig en ook ontroerend. Hij gebruikt thema’s uit o.a. De Vier Jaargetijden en maakt daar nieuwe composities van om het passend te maken voor het theater. 

Cast: 

Annelinde Bruijs (actrice)
Charlie Chan Dagelet (actrice)  
Ko van den Bosch (toneeltekst en regie)
Pol Eggermont (dramaturgie)
Maurice Horsthuis (compositie en arrangementen)

een ensemble van Nederlandse top-musici waaronder:
Esther Apituley (altviool)
Alida Schat (viool)
Eilidh Martin (cello)
Marieke Grotenhuis (accordeon)
Ryoko Imai (slagwerk)
Tiny Thomson (basklarinet/tenorbassax en contrabas).

Club Guy & Roni begeleiden de choreografiëen van de twee actrices en de bewegingsfrases van de muzikanten. 


Voor de pers: 
Meer informatie, interviews of beeldmateriaal, neem contact op met Tamara Keasberry
tamara@bureautamtam.nl of bel 06- 414 85 982
www.bureautamtam.nl - www.locomotive.nu


 Publiciteit
 PreviewBestandsnaamAfmeting  

Publiciteit & Marketingplan_Vivaldi Code Rood.pdf 140.98 kB
Quotes pers - Locomotive.pdf 40.57 kB
Persbericht winnaar Concertzender.pdf 833.65 kB
Persbericht winnaar Concertzender.doc 2.57 MB
Bach en Bleekwater - 2016-03-03 - Haarlems Dagblad inside.pdf 624.00 kB
Bach en Bleekwater - 2016-03-03 - Haarlems Dagblad front.pdf 740.21 kB

 Foto's
 PreviewBestandsnaamAfmeting  

_MG_9981h.jpg 4.18 MB
_MG_9981d.jpg 4.59 MB
_MG_0100c.jpg 4.54 MB

 Techniek
 PreviewBestandsnaamAfmeting  

Technische lijst Vivaldi Code Rood.pdf 70.77 kB