CONTACT

 
MARC STAKENBURG, MIEKE STEMERDINK & ROBBERT FOSSEN
Muziektheater
Guns & Gospels

Zaal: middenzaal
Beschikbaar: hele seizoen
Lengte: middag- of avondvullend met pauze
Bijzonderheden: piano noodzakelijk
Garantiesom: € 3.200,00 excl. 7% AR en de wettelijke BTW
Website Marc Stakenburg
Website Robbert Fossen

Guns & Gospels
Zangeres: Mieke Stemerdink
Verteller: Marc Stakenburg
Muzikant: Robbert Fossen

MARC STAKENBURG, MIEKE STEMERDINK & ROBBERT FOSSEN

Voorstelling:
Guns & Gospels

Met muziek van oa B.B. King, Aretha Franklin, Rufus Thomas, Howlin’ Wolf, Ray Charles, The Staple Singers en... Elvis Presley.

If  you were black for one Saturday night, and on Beale Street, you would never want be white again.‘ - Rufus Thomas, singer, entertainer, radio host.

De muzikale theatervertelling Guns & Gospels gaat over het Memphis in de jaren net na de Tweede Wereldoorlog. Beale Street is het kloppend hart van de stad waar de zwarte bevolking haar thuis heeft. Het is een straat vol entertainment; van muziekcafés en restaurants, tot bordelen en gokpaleizen. Beale Street is de belangrijkste straat in Amerika voor de zich emanciperende African Americans.

Tegen deze achtergrond wordt in Guns & Gospels het levensverhaal verteld van twee jonge, zwarte vrienden; Roy en Earle. Als aanvankelijke buitenstaanders verbazen ze zich over het wilde leven in de grote stad, daarna worden ze er volledig in meegezogen. Beale Street is vrolijk en uitbundig, en tegelijkertijd gewelddadig. De blues speelt een voorname rol, maar wordt ook gevreesd vanwege zijn vermeende duivelse invloeden. De muzikanten die op zaterdagavond de kroeg op stelten zetten met uitdagende liedjes, zijn ook degenen die vrijwel dezelfde nummers uitvoeren op zondagochtend tijdens de gospelservice in de kerk, ook te vinden op Beale Street.

This little light of mine, traditional gospel
This little girl of mine, Ray Charles

Vaak blijken zaken anders te liggen dan op het eerste gezicht wordt aangenomen. De gospelgemeenschap kent zeer losse zeden. Bluesmuziek wordt ervaren als triest, maar helpt juist de zwarte gemeenschap haar ellende even te vergeten. Bij elkaar is het de magie van Het Diepe Zuiden; ongrijpbaar, tegenstrijdig maar altijd vol levenslust en energie.

De muziek in Guns & Gospels gaan in op dezelfde thema’s als de verhalen. Soms sluiten ze daaropaan, soms vertellen ze hun eigen verhaal. Decor en aankleding zijn sober maar sfeervol. Het zijn nooit illustraties bij wat al wordt verteld.

De drijvende krachten achter Guns & Gospels zijn;

Mieke Stemerdink, zangeres pur sang, van De Gigantjes tot smartlappen en van R & B tot The Memphis Sound

Marc Stakenburg, ex-radioman, nu verhalenverteller over Het Diepe Zuiden en over de bijbehorende muziek

Robbert Fossen, een meermalen onderscheiden bluesmuzikant. Maakte in 2018 de bejubelde cd Get off on it en speelt regelmatig op Beale Street...

 


 Foto's
 PreviewBestandsnaamAfmeting  

MarcStakenburg (c) Studio_AicoLind-7.jpg 2.92 MB
Robbert Fossen (c) Aigars Lapsa.jpg 70.69 kB
Guns & Gospels (6).jpg 3.47 MB
Guns & Gospels (5).jpg 7.02 MB
Guns & Gospels (4).jpg 36.34 kB
Guns & Gospels (2).jpg 101.65 kB
Guns & Gospels (3).jpg 53.06 kB
Guns & Gospels (1).jpg 156.24 kB