Concert Lenny Kuhr verstoord door pro-Palestijnse activisten
Lenny Kuhr 8211 Lenny Kuhr

Een concert van Lenny Kuhr (74) in theater De Leest in Waalwijk is zondag verstoord door vier pro-Palestijnse activisten. Ze scholden de zangeres uit voor terrorist en riepen dat ze schuldig was aan genocide. De demonstranten werden de zaal uitgewerkt, waarna de politie werd gebeld. "Ik ben als oude vrouw eigenlijk geen partij voor zo'n jonge man."

Tijdens het optreden van Kuhr wapperden vier activisten met de Palestijnse vlag. Ze deelden pamfletten uit en een van hen klom op het podium. Ze riepen dat Kuhr een moordenaar en terrorist is.
Volgens de zangeres kwamen ze heel agressief over. "Ze hadden hun gezicht bedekt, bang om herkend te worden", vertelt ze. "Ze riepen leuzen als 'from the river to the sea, Palestine will be free.'"
"Een van hen liep het podium op en probeerde de microfoon uit mijn hand te trekken. Ik ben eigenlijk als oude vrouw geen partij voor zo'n jonge man, maar kon hem toch afweren," zo stelt Kuhr. De activisten hadden volgens haar een kaartje voor het concert gekocht en zaten tijdens het begin van de show achterin de zaal.

Familie in Israël
De Nuenense Kuhr heeft familie in Israël en reist daar dan ook regelmatig heen. Eind vorig jaar ging ze nog naar Israël omdat haar kleinzoon, die vecht in het Israëlische leger, gewond was geraakt. Haar dochters en ex-man wonen ook in dat land. Afgelopen oktober sprak Kuhr haar steun uit voor het Israëlische volk tijdens een manifestatie in Amsterdam.

De man van Kuhr kwam meteen in actie. "Mijn man is bij alle voorstellingen aanwezig. Hij is meteen opgestaan en riep: 'Ik laat mijn vrouw niet voor moordenaar uitmaken'. Hij heeft een van de activisten beetgepakt en richting de deur geduwd. Ik ben echt trots op hem."
Ook het theaterpersoneel schoot direct te hulp. "Alle lof voor theater De Leest. Dat personeel heeft heel goed opgetreden. Er kwam een man met enorme spierballen, die een activist beetpakte en meenam. Ze hebben ook meteen de politie gebeld
Kuhr heeft aangifte gedaan van smaad en laster. Ze is geschrokken, maar niet bang. Haar voorstelling van dinsdag in het Groningse Stadskanaal gaat dan ook gewoon door.
"Ik ben Joods, maar heb geen mening over politiek. Wij kunstenaars mogen ons ook niet laten intimideren. Ik voelde ook zoveel steun uit de zaal. Mensen lieten merken dat ze het echt walgelijk vonden wat er gebeurd was. Sommige mensen waren ook geschrokken. Zo heb ik een vrouw die op de eerste rij zat mijn glaasje water gegeven."

Kuhr is getrouwd met liedjesschrijver Rob Frank. Hij is ook haar manager. "Hij is ook Joods en is zijn familie in de oorlog verloren. Wij staan allebei voor vrede. Dit zou bij een volgende voorstelling weer kunnen gebeuren, maar we laten ons niet tegenhouden."

Een politiewoordvoerder laat weten dat agenten in de omgeving van het theater nog naar de activisten hebben gezocht, maar die zijn niet gevonden.
Bij theater De Leest was zondagavond niemand bereikbaar. Onduidelijk is of de identiteit van de activisten door het kopen van een kaartje, bekend is. Ook is onbekend of het theater in Stadskanaal waar Kuhr zondag speelt extra maatregelen gaat nemen. "Dat is aan het theater", zegt Kuhr.
(Bron: omroepbrabant.nl)

Video: Lenny Kuhr over verstoord concert: 'Sinds 7 oktober heb ik het gevoel dat de beer los is'

Het concert op dinsdagmiddag 26 maart in Stadskanaal is gelukkig zonder problemen verlopen.