Helmert Woudenberg (78) plotseling overleden
Helmert Woudenberg Diep Verscholen In Het Woud Foto Ellis Doeven Scaled

Acteur, regisseur en toneelschrijver Helmert Woudenberg is plotseling overleden. Woudenberg zat midden in een theatertournee met het toneelstuk Blind en speelde eerder in onder meer Flikken Maastricht. Hij overleed aan een hartaanval.

Helmert Woudenberg werd op 15 februari 1945 geboren in het Duitse dorp Elspe. Hij was de kleinzoon van NSB-leider Hendrik Jan Woudenberg en de zoon van Jan Woudenberg, die diende bij een Nederlandse eenheid van de Waffen-SS en sneuvelde kort voor zijn geboorte in Polen. Later dat jaar werd Woudenberg wees - ook zijn moeder overleed, in een psychiatrische kliniek aan een borstinfectie.

Woudenberg was een van de oprichters van Het Werkteater, een vernieuwend theatercollectief. Hij werd bekend door zijn rol in Blue Movie (1971), en speelde daarna in vele theatervoorstellingen, films en televisieseries, zoals Flikken Maastricht.

Het AD interviewde Woudenberg onlangs nog uitgebreid, kort voor de première van Blind. In het gesprek blikte hij uitgebreid terug op zijn leven en op het oorlogsverleden van zijn beide ouders. Want ook zijn moeder was een overtuigd nazi, ze schreef lofdichten over Hitler en had een eigen radiorubriek. ,,Toen mijn vader met Pasen 1944 verlof had, zagen ze elkaar voor het eerst. Slechts één dag, heb ik begrepen. Mijn moeder stelde voor om te trouwen. Dat gebeurde met Pinksteren. Dolgelukkig waren ze met elkaar. In dat weekend ben ik verwekt. Daarna hebben ze elkaar nooit meer gezien."

Woudenberg vertelde dat hij zich gedurende zijn hele leven een vreemde eend in de bijt heeft gevoeld. ,,Wel een gewaardeerde vreemde eend, maar uiteindelijk ben ik alleen."
Het theaterdier woonde in een appartementje in Amsterdam-West. ,,Daar werk ik en daar leef ik, het is echt mijn plek", vertelde hij daar in oktober over. ,,Ik repeteer er, oefen mijn teksten, schrijf. Maar ik ontvang er geen bezoek. Ik heb wel sociale contacten, hoor. Maar als ik met iemand ga eten, doe ik dat bij die ander. Ik slaap in een eenpersoonsbed. Dat is mijn leven."

Bron: AD.nl
Foto's: Ellis Doeven en Sanne Helgenberger