NRC: Zangeres Lenny Kuhr wringt de noten uit haar ziel

Bij de eenmalige integrale uitvoering van haar nieuwste album, vinden Lenny Kuhr en begeleiders elkaar in een muzikale deining van grote klasse.

Niet met haar trouwe gitaar maar met een orkest van twaalf muzikanten; niet in een theaterzaal, maar in popzaal Paradiso, gaf zangeres Lenny Kuhr op donderdagavond een integrale uitvoering van haar nieuwste album, Lenny Kuhr. Het werd een bijzonder samenspel: de vitale Kuhr, nu 71, omringd door jongere muzikanten; elektrische instrumenten verenigd met akoestische; haar statige stem die soms moest opboksen tegen de volle inzet van het orkest, en daardoor des te indringender werd. Deze versie, die nog genuanceerder klonk dan op het album, had grote muzikale klasse. Het is een gemis voor het publiek dat het optreden eenmalig was, want ‘te duur’.

Lenny Kuhr won het Eurovisiesongfestival in 1969, en is in de vijftig jaar daarna nooit opgehouden met liedjes schrijven en optreden. Ze speelde in kleine zalen, theaterzalen of voor 75 man in een huiskamer. Live en op albums liet Kuhr zich begeleiden door twee muzikanten, en speelde zelf gitaar. Voor haar nieuwe, eenendertigste album koos ze, samen met platenlabel Excelsior, een andere aanpak. De nummers werden deels door anderen geschreven, de arrangementen gingen van sober naar veelkleurig.

Lees hier het artikel