LE NUOVE MUSICHE

Arianna

Ensemble Le Nuove Musiche is in december 2004 opgericht met als doel vocale muziek uit de eerste helft van de 17e eeuw op topniveau uit te voeren. De beste zangers en de beste spelers verdiepen zich in de uitvoeringspraktijk, laten de teksten diep tot zich doordringen en willen daarmee het publiek in de 21e eeuw in vervoering brengen, op zoek naar confrontatie met het heden.
De oude muziek blijkt actueel, de prachtige verbondenheid met de tekst, de passie die met schijnbaar eenvoudige middelen hoorbaar wordt gemaakt, inspireert de musici maar ongetwijfeld ook het publiek.

Arianna, van Claudio Monteverdi (1567-1643): springlevend!

Waarschijnlijk inspireerde het overlijden  van zijn vrouw Barbara Monteverdi tot het schrijven van het prachtige Lamento d’Arianna, het enig muzikaal overgebleven deel van zijn opera Arianna.
In opdracht van het Muziekgebouw aan ’t IJ  is Ensemble Le Nuove Musiche samen met regisseur Sybrand van de Werf en componist Florian Magnus Maier,  op zoek gegaan naar Monteverdi’s Arianna en onderzocht of wat oud lijkt opnieuw tot leven kan worden gewekt.
De oude muziek van Monteverdi, aangevuld met splinternieuw gecomponeerde muziek van Florian Magnus Maier. De overgeleverde teksten van Rinuccini, aangevuld met onder andere gedichten van de Nederlandse dichter Willem Kloos. Door het versmelten van stijlen en teksten ontstaat een geheel nieuwe, toegankelijke en actuele voorstelling.
Met andere woorden: Monteverdi is springlevend!

Le Nuove Musiche wil een breder publiek bereiken dan het traditionele publiek voor oude muziek:  nieuw publiek  boeien, inspireren, raken en binden.  Dit doet het ensemble door muzikale stijlen te versmelten en toegankelijk te maken, de actualiteit van de productie bloot te leggen, een diversiteit aan speellocaties, een laagdrempelige communicatie en door af te stappen  van de traditionele organisatie en cultuur rondom klassieke concerten en muziektheater.
De vormgeving van Arianna is daarom flexibel en aanpasbaar binnen verschillende bestaande infrastructuren: de productie kan op diverse locaties en in diverse zalen staan.

Uitvoerenden
Ensemble: Le Nuove Musiche o.l.v. Krijn Koetsveld
Zangers: nnb
Componist: Florian Magnus  Maier
Regie/scenario: Sybrand van der Werf
Details
Zaal: midden- en grote zaal
Beschikbaar: volgt nog
Bijzonderheden: piano noodzakelijk
Garantiesom: € 4.000,00 excl. BTW en 7% AR
Meer info
Publiciteit
Bekijk alle voorstellingen