MUZIEKTHEATER TRANSPARANT

Quartett

Quartett - Een luisterspel

“Ich bin ein sterbendes Konversationslexikon, jedes Wort ein Klumpen Blut.”

Met Quartett leverde de Duitse auteur Heiner Müller in 1980 een meesterwerk af. Hij herknipte de 18de-eeuwse briefroman ‘Les Liaisons dangereuses’ tot een sinister spel, waarin het liefdespaar Valmont en Merteuil afrekent met elkaar in een koortsig ritueel. Ze re-ensceneren hun kwetsuren en escapades in rollenspelen, waarin woorden en seks wapens zijn in een oud ‘goed gespeeld’ spel.

Gelijknamige luisterspel Quartett neemt Heiner Müllers tekst als uitgangspunt. De klankruimte die zich opent is een duistere, associatieve stroom van tekst en muziek. Een auditief landschap waarin de figuren Valmont en Merteuil opduiken in een eindspel waarin ze hun slachtoffers, Cécile en Madame de Tourvel meesleuren in een zelfvernietigende draaikolk.

Met muziek van Roy Orbison, Olivier Messiaen, Franz Schubert, Francis Poulenc, Anton Webern, Iggy Pop en elektronische composities van Jo Thielemans sleurt Quartett het publiek mee in een apocalyptische speeltuin vol hunkering en angst.

Uitvoerenden
Gezongen, gespeeld en gesproken door: Les Âmes Perdues (Naomi Beeldens, Isaak Duerinck, Ewout Lehoucq) en Katrin Lohmann
Tekstbewerking en regie: Wouter Van Looy
Elektronische composities en montage: Jo Thielemans
Een productie van: Muziektheater Transparant
Details
Zaal: black box, scene op scene, locatie
Beschikbaar: zomer 2021, sept/okt 2021 + april/mei/juni 2022 + op aanvraag
Bijzonderheden: piano noodzakelijk
Uitkoopsom: € 1.900,00 excl. 10% AR (de BTW is verlegd)
Meer info
Publiciteit
Bekijk alle voorstellingen