PETER BEETS & THE
NEW JAZZ ORCHESTRA

First class jazz ticket to... Paris

Weg met conventies, leve de eigenheid, de authenciteit. Het motto van de Franse romantiek in de 19e eeuw zou net zo goed het credo van een jazzmuzikant kunnen zijn.

Pianist Peter Beets combineert met deze muziekproductie zijn twee grote liefdes: jazz en Franse romantische muziek. Die combinatie levert nieuwe muziek op die zodanig is verankerd is in de verschillende tradities dat de luisteraar houvast krijgt en tegelijk op een persoonlijke manier wordt geprikkeld en geïnspireerd. De speciaal voor deze tournee geschreven arrangementen bieden Beets en zijn band vol gretige jonge musici mogelijkheid echt zichzelf te laten horen. First Class Jazz Ticket to... Paris is een viering van de eigenheid.
We leven in een tijd waarin ruimte voor het individu onder druk staat: de mens dreigt zijn eigenheid kwijt te raken. Door sociale media ziet iedereen in de wereld hetzelfde, en steeds meer van hetzelfde. Kijk naar het internationaal homogene straatbeeld wat betreft mode en luister naar de identieke sound van de meeste popmuziek. Filosofen waarschuwen al decennia voor cultuureentonigheid. Een paar decennia geleden was er meer diversiteit. Het gevaar is dat mensen steeds minder individu worden, en meer een product. Voor wie een eigen geluid wil laten horen is weinig ruimte. Het risico dat je fout bevonden wordt en afgeserveerd is groot. Wie anders is dan het heersende ideaal valt buiten de boot. Maar zonder originaliteit en risico's komt de mens niet verder.

Het ongebruikelijke
Het helpt ons om een voorbeeld te nemen aan jazzmusici en Franse romantici. Zij omarmen juist het ongebruikelijke, zelfs het gekke of het onbekende. Ze zien het als hun taak om originaliteit toe te voegen aan schoonheid. Eigenheid wordt gestimuleerd. Durf aangewakkerd. Nieuwsgierigheid beloond. Dat zagen we tijdens de romantische revolutie. Want was het voor een componist voorheen van het grootste belang je aan de geldende regels te houden en vooral niet op te vallen met eigenzinnige passages, de romantische revolutie brak hiermee en juichte het ongebruikelijke toe. Twee eeuwen later hebben jazzmusici in de Verenigde Staten eenzelfde soort revolutie veroorzaakt. Na eerst met dansorkesten het publiek collectief te hebben opgezweept, hebben musici zich steeds meer ontwikkeld al solisten. Een eigen sound en persoonlijke zeggingskracht werd cruciaal.

Het verhaal
Durf, vernieuwing en eigenheid komt niet alleen tot uiting in de muziek, maar ook in de verhalen. Verhalen over de componisten, hun denkbeelden, wat hun muziek bijzonder maakt en wat de overeenkomsten zijn met het persoonlijke karakter van jazz. Verhalen over de markante figuren uit die periode, waaronder de sterke vrouwen van de componisten, die sleutelrollen vervulden in het culturele Parijse leven. Zij droegen herenkleding, rookten tabak in het openbaar – schandalig! – en gebruikten mannelijke pseudoniemen. Ze hadden affaires met zowel mannen als vrouwen. Ze waren feministen avant-la-lettre op een relativerende en vanzelfsprekende manier waar je vandaag de dag echo van terug ziet. Met deze portretten van componisten en hun tijdgenoten ontstaat een levendig beeld van hoe smeltkroes Parijs een voorloper is met muzikale en sociale bewegingen die nog steeds voortduren en waar we vandaag inspiratie uit kunnen halen, zowel in de muziek als in het dagelijks leven. En hebben we steengoede muziek gehoord die dat onderstreept.

Theater

Koen Schouten – verteller
Marjolein van Panhuys – Alice
Ritmesectie
Peter Beets – Piano
Tijs Klaassen – Bas
Wouter Kuhne – Drums
Saxofoons
Jasper van Damme – Alt saxofoon
Mo van der Does – Alt saxofoon
Floriaan Wempe – Tenor saxofoon
Gideon Tazelaar – Tenor saxofoon
Jessie Breve– Bariton saxofoon
Trombones
Pablo Martinez – Trombone
Oliver Emmitt – Trombone
Maarten Combrink – Trombone
Berend van Gurp – Bastrombone
Trompetten
Libbe Oosterman –trompet
Gidon Nunez Vaz – Trompet
Abriel Ferreira – Trompet
Suzan Veneman – Trompet
Ian Cleaver – Trompet

Uitvoerenden
Peter Beets: vleugel
Ritmesectie: zie tekst
Saxofoons: zie tekst
Trombones: zie tekst
Trompetten: zie tekst
Details
Zaal: midden- en grote zaal
Beschikbaar: najaar 2022 (andere data in overleg)
Bijzonderheden: vleugel noodzakelijk
Garantiesom: € 3.800,00 excl. BTW en 7% AR
Meer info
Bekijk alle voorstellingen