HANS DAGELET
& Jan van Eerd

Stervend Europa - een hoorspel om naar te kijken

Samen met Jan van Eerd, componist en muzikant (speelde bij onder andere Ellen ten Damme, Spinvis en Wende Snijders en produceert eigen werk onder de naam YAN) heeft Hans Dagelet een theatraal concertante bewerking gemaakt van het boek “Stervend Europa” (1927) van Ivan Goll, dichter, roman- en toneelschrijver.
Zij brengen dit werk als een live uitgevoerd hoorspel met veel geluiden en muziek. Als hallucinatie, als evokerend luisterbouwwerk dat zowel met de ogen open als met de ogen dicht gezien en beluisterd kan worden.

Stervend Europa roept een beeld op van het continent dat ten prooi valt aan een alles verterende bacterie die alle leven vernietigt, inclusief gebouwen. Reizend door een nachtmerrieachtige wereld wordt men deelgenoot van de lotgevallen van een desperaat persoon in het Parijs van de jaren twintig van de vorige eeuw. Die persoon leest in de krant over een moord en herkent zichzelf in het profiel van de moordenaar; hij slaat op de vlucht en begint een dwaaltocht door Parijs.

Het is een voorstelling vol wrange satire, tedere natuurverheerlijking en thrillerachtige anekdotes. Overal en door alles heen hoor je de schrille jammerklacht van de te bewust geworden ziel die geloof en liefde verloren heeft, die volstrekt alleen staat, ontredderd in de onvruchtbare asfaltwoestijn van de razende wereldstad. Als ware Geraushmachers brengen Dagelet en Van Eerd deze betoverende roman naar het nu, om het hedendaagse Europa een spiegel voor te houden.

Er waren veel uitvoeringen, in theaters, in kerken, in huiskamers, zelfs in een kas. Het stuk leent zich ook erg goed voor huiskameruitvoeringen voor veertig tot honderd personen. De spelers/muzikanten nemen hun eigen decor en geluidsinstallatie mee.

Uitvoerenden
Hans Dagelet (acteur en trompettist): verteller, tekstbewerker, geluiden en trompet
Jan van Eerd (vibrafonist, slagwerker, componist): muziek, samples, compositie en muzikale thema’s
Ivan Goll: tekst
Evert Straat: vertaling
Details
Zaal: kleine zaal
Beschikbaar: hele seizoen
Bijzonderheden: de voorstelling wordt in het donker opgevoerd
Garantiesom: € 1.000,00 excl. BTW en 10% AR
Meer info
Techniek
Bekijk alle voorstellingen