INTERNATIONAAL
DANSTHEATER

Femmes

“Helping to bring women, one by one, from darkness to light.”
(Lee Tai Young)

Het IDT zet zich vanaf 2021 in voor het produceren van interdisciplinaire voorstellingen om op deze manier een zo compleet mogelijk beeld te geven van de wereldwijde culturen, voor een zo breed mogelijk publiek. Het IDT wil culturele diversiteit koesteren en de verschillen respectvol tonen aan het Nederlandse publiek.
Voormalig danseres Desiree Rebel blaast, als directeur, het gezelschap nieuw leven in. Zonder vaste dansers, maar met duurzame professionele partners, ambieert zij een flexibele organisatie te creëren waarbij de focus ligt op dansvoorstellingen in samenwerking met andere kunstdisciplines.

Met de voorstelling Femmes brengt Rebel het gezelschap vol passie terug naar de Nederlandse theaterzalen. Een voorstelling die het rijke culturele verleden in ere houdt en daarnaast de schoonheid en kracht van vrouwen wereldwijd toont, onafhankelijk van in wat voor politieke omstandigheden zij leven. Live wordt het dagelijkse leven getoond als achtergrond of décor van de dans, waardoor de voorstelling wordt beleefd als een dansende documentaire.

De wereldstijlen en disciplines die een langdurige academische opleiding vereisen vormen de basis voor het bewegingsidioom van het IDT. Omdat de voorstellingen van het IDT geïnspireerd zijn op dans van over de hele wereld, is het van groot belang dat de thematiek en uitwerking daarvan zorgvuldig en inhoudelijk onderbouwd gekozen wordt. Om die reden worden de voorstellingen gecreëerd in continue dialoog met de makers en dansers uit de desbetreffende cultuur.

De gesprekken die Rebel, gedurende haar veelzijdige carrière bij het IDT, voerde met vrouwen van over de hele wereld, worden vertaald naar de voorstelling Femmes. Deze voorstelling toont portretten van vrouwen en dansen vanuit diverse culturele achtergronden.
Specifiek voor Femmes geeft Rebel taal aan de rol van de vrouw binnen haar cultuur. Deze verbondenheid wordt in de breedste zin van het woord tot uitdrukking gebracht, over landsgrenzen en continenten heen, maar ook op kleinere schaal, meer naar binnen gericht, weet Femmes haarfijn de interne en externe strijd van de vrouw te weerspiegelen. De tegenstelling van de schijnbare onderdrukking, door politiek en regels, ten opzichte van het respect voor hun eigen cultuur. De vrouw kan weliswaar onderdrukt worden door het regime, maar ze kan ook alom gewaardeerd en geprezen worden in haar hoedanigheid van een prachtige danseres. Dit contrast in beleving van het vrouwzijn vormt de leidraad van Femmes.
Rebel: “De keuze voor choreografie en inhoud is gebaseerd op mijn gesprekken met vrouwen uit Korea, China, Irak, Georgië en India. Ontmoetingen waarbij mijn bewondering voor hun dans en muziek samenviel met de verhalen die zij vertelden over hun leven. De tegenstellingen tussen cultuur en regime werden door de verhalen en tradities van die vrouwen duidelijker. Mijn respect voor andere culturen en hun tradities werd hierdoor alleen maar belangrijker.
Tijdens Femmes wordt het verschil tussen regime en cultuur naast prachtige choreografieën benadrukt door een monoloog uitgevoerd door de actrice Julia Herfst, over de rol van de vrouw in haar cultuur.
Gesproken vanuit drie standpunten:
- wij als publiek
- de vrouw binnen haar cultuur
- het regime van die cultuur.

Uitvoerenden
Regisseur/artistiek leider: Desiree Rebel
Zakelijke leiding: Jan Rebel
Muziek/componist: Floor Minnaert
Balletmeester/repetitor: Lucia Lakatosova
Lichtontwerp: Pelle Herfst
Kostuumontwerp: nnb
Geluidstechnicus: nnb
Zangeres: Rolinha Kross
Actrice: Julia Herfst
Dans: wisselende spelers
Details
Zaal: midden- en grote zaal (max. 400 à 500 stoelen)
Beschikbaar: februari, maart en april 2024
Première: 8 maart 2024, Internationale Vrouwendag
Bijzonderheden: balletvloer noodzakelijk
Garantiesom: € 2.500,00 excl. BTW en 7% AR
Meer info
Bekijk alle voorstellingen