INTERNATIONAAL
DANSTHEATER

Femmes

“Helping to bring women, one by one, from darkness to light.”
(Lee Tai Young)

Sinds 1 september 2019 is Desiree Rebel directeur van het IDT en wenst het gezelschap te herijken. Zonder vaste dansers, maar met duurzame professionele partners, ambieert zij een flexibele organisatie te creëren waarbij de focus ligt op dansvoorstellingen in samenwerking met kunstdisciplines als podiumkunsten, componisten, film, fotografie en mode.
Met de voorstelling Femmes brengt Rebel het gezelschap vol passie terug naar de Nederlandse theaterzalen. Een voorstelling die het rijke verleden in eer houdt, maar tevens een duidelijke blik heeft op het nu en de toekomst.

Het IDT verrijkt de Nederlandse danskunst door repertoire uit de tradities van vaak eeuwenoude culturen zichtbaar te maken. Middels onderzoek naar academische danskunst in haar puurste vorm en vanuit dit onderzoek creëert en toont het IDT interdisciplinaire dansvoorstellingen waarbij authenticiteit en oorspronkelijke cultuur gerespecteerd blijven.

De gesprekken die Rebel, gedurende haar veelzijdige carrière bij het IDT, voerde met vrouwen van over de hele wereld, worden vertaald naar de voorstelling Femmes.  Deze voorstelling toont portretten van vrouwen en dansen vanuit diverse culturele achtergronden. Specifiek voor Femmes geeft Rebel taal aan de rol van de vrouw binnen haar cultuur. Deze verbondenheid wordt in de breedste zin van het woord tot uitdrukking gebracht, over landsgrenzen en continenten heen, maar ook op kleinere schaal, meer naar binnen gericht, weet Femmes haarfijn de interne en externe strijd van de vrouw te weerspiegelen. De tegenstelling van de onderdrukking, politiek en regels ten opzichte van het respect voor hun eigen cultuur. De vrouw onderdrukt door het regime tegenover een prachtige danseres, alom gewaardeerd en geprezen.

Uitvoerenden
Regisseur/artistiek leider: Desiree Rebel
Zakelijke leiding: Jan Rebel
Muziek/componist: Floor Minnaert
Balletmeester/repetitor: Lucia Lakatosova
Lichtontwerp: Pelle Herfst
Kostuumontwerp: nnb
Geluidstechnicus: nnb
Zangeres: Rolinha Kross
Actrice: Julia Herfst
Dans: wisselende spelers
Details
Zaal: midden- en grote zaal (max. 400 à 500 stoelen)
Beschikbaar: februari, maart en april 2024
Première: 8 maart 2024, Internationale Vrouwendag
Bijzonderheden: balletvloer noodzakelijk
Garantiesom: € 2.500,00 excl. BTW en 7% AR
Meer info
Bekijk alle voorstellingen