KLAAS HOFSTRA &
REGINA ALBRINK

Beethoven versus Beethoven

Beethoven is de populairste componist aller tijden. Maar zijn leven was één grote worsteling. Hoe heeft hij zulke meesterwerken kunnen maken?
Klaas Hofstra en Regina Albrink komen ter gelegenheid van het Beethovenjaar 2020 met een tweede voorstelling, gebaseerd op de brieven die Beethoven stuurde aan zijn neef (of zoon?) Karl en aan de 'onsterfelijke geliefde'. Vijf jaar heeft Beethoven met zijn schoonzuster geprocedeerd over de voogdij over Karl. Toen hij die uiteindelijk kreeg, bleek dat Karl andere ideeën over het leven had dan oom Ludwig.

Klaas Hofstra speelt een componist die door zijn doofheid opgesloten zit in zichzelf. Die door zijn dwangmatigheid mensen van zich vervreemdt, zelfs tegen zich in het harnas jaagt, terwijl hij juist hartstochtelijk zoekt naar genegenheid en liefde. Een genie dat zichzelf in veel opzichten in de weg staat. Eenzaam - met al zijn succes.

De toneelscènes worden afgewisseld met Beethovens prachtige muziek. Muziek als troost, en als verklanking van zijn strijd. U hoort delen uit Pathétique, Mondscheinsonate, Opus 109, Appassionata, Für Elise.

Eerder speelden Regina Albrink en Klaas Hofstra voorstellingen over Chopin, over Beethoven en over Liszt. De pers schreef over de afwisseling tussen muziek en tekst als 'een uitzonderlijke manier om kennis te maken met een componist.'

Klaas Hofstra trekt de hele wereld over met zijn solovoorstellingen. In Nederland is hij vooral bekend als de arts Dick van Lennep in de tv-serie Medisch Centrum West en als de postbode Sjoerd Bonnema in de Kameleonfilms.

Regina Albrink mocht over haar Beethoven lezen: 'Albrinks muzikale vertelling was treffend [...] helder en doorzichtig als glas. Zo overtuigend logisch gespeeld hoor je het zelden'. Traditiegetrouw geeft ze elk jaar een Kerstrecital in Het Concertgebouw in Amsterdam. Van haar cd’s noemen we de veelgeprezen 'The Best of Gottschalk', 'Liszt The Legend', 'The Many Colors of Chopin', 'Beethoven 5 sonatas' en de recente 'Dreams'. Regina Albrink is Steinway Artist.

Uitvoerenden
Spel: Klaas Hofstra
Piano: Regina Albrink
Regie: Margreet Blanken
Details

Zaal: kleine- en middenzaal
Beschikbaar: hele seizoen
Bijzonderheden: vleugel noodzakelijk
Garantiesom: € 1.000,00 excl. 10% AR en de wettelijke BTW

Meer info
Bekijk volgende voorstellingen