EDDY VAN
DER LEY &
WILLEM VAN
HANEGEM

Een bijzondere avond
met De Kromme

Voetballegende Willem van Hanegem vierde eind februari 2019 zijn 75ste verjaardag. Bijna een jaar later gaf ‘de Kromme’, één van de beste en meest markante voetballers die Nederland heeft voortgebracht, een theatercollege in Schouwburg Cuijk. Het werd een exclusieve en bijzondere avond.

Interviewer Eddy van der Ley nam Van Hanegem aan de hand van unieke (wedstrijd)beelden mee op een avontuurlijke reis door zijn rijke voetballeven, met onder meer aandacht voor het totaalvoetbal van Oranje en het WK van 1974 in West-Duitsland. Maar ‘de Kromme’, nog altijd razend populair door zijn volstrekt eigen kijk op leven en voetbal, sprak ook uitgebreid over zijn jeugd, zijn band met Feyenoord, zijn blik op het Oost-Brabantse voetbal, zijn liefde voor het spelletje en de actualiteit van het moment. Na de pauze was er ruimte voor vragen vanuit de zaal en na afloop was er een meet & greet.

Presentator Eddy van der Ley was verguld met de komst van de iconische ex-topvoetballer naar Cuijk. ‘Voor een hele generatie voetballiefhebbers uit de regio is dit dé kans om Willem van Hanegem nog eens live in actie te zien en eventueel te ontmoeten’, zei hij. ‘Zij zullen de Kromme meemaken zoals hij in al zijn puurheid is: kritisch, betrokken, met een geheel eigen, unieke en soms wat dwarse kijk op voetbal en het leven.’

Willem van Hanegem (20 februari 1944 in Breskens) verloor bij een bombardement op Breskens zijn vader, broertje en zusje. Hij brak op relatief late leeftijd door als profvoetballer, maar zou uitgroeien tot een van de beste spelers uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. De meeste voetbalkenners rangschikken hem in de eeuwige ranglijst op de derde plek, achter Johan Cruijff en Marco van Basten. Van Hanegem maakte vooral furore in het shirt van Feyenoord. Met de Rotterdammers werd hij drie keer landskampioen en won hij, naast de UEFA Cup, als eerste Nederlandse club de Europa Cup I en de Wereldbeker. De middenvelder speelde 52 keer voor het Nederlands elftal, waarmee hij de finale haalde van het WK van 1974 in West-Duitsland.

Hij begon zijn betaald voetballoopbaan in 1962 bij Velox en speelde later nog twee jaar in Utrecht, bij de plaatselijke FC (van 1979 tot 1981). Later werd hij trainer van onder meer Feyenoord (kampioenschap in 1993), AZ en assistent-bondscoach van Oranje. Zijn laatste functie was die van hoofdtrainer bij FC Utrecht, daar stopte hij in 2008. Bij Van Hanegem werd in 2017 prostaatkanker geconstateerd, hetgeen in het hele betaalde voetbal en daarbuiten leidde tot massale adhesiebetuigingen. Na 35 behandelingen werd hij genezen verklaard.

Uitvoerenden
Geïnterviewde: Willem van Hanegem
Interviewer: Eddy van der Ley
Details
Zaal: midden-en grote zaal
Beschikbaar: hele seizoen
Garantie: € 3.500,00 excl. BTW en 10% AR
Meer info
Bekijk alle voorstellingen